
Nasze wyroby wędliniarskie
Zdecydowana większosć naszych produktów nie zawiera glutenu
Zwróć uwagę na oznaczenia w opisach
SUROWE WYROBY MIĘSNE
KIEŁBASY
MIĘSA MIELONE GARMAŻERYJNE
PRODUKTY PRZETWORZONE
NIE PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ
KIEŁBASY
WĘDZONKI
WYROBY DŁUGODOJRZEWAJĄCE
PRODUKTY PRZETWORZONE
PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ
WĘDZONKI
KIEŁBASY PARZONO-WĘDZONE
KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE
KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE RODEM Z PRL-u
KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE / NIEMIECKIE KLASYKI NA GRILLA I PATELNIĘ
KIEŁBASY PARZONE
WYROBY PODROBOWE
WYROBY BLOKOWE
STUDZIENINY
PASZTETY / PRODUKCJA NIECYKLICZNA
PRODUKCJA OKAZJONALNA
CZY WIESZ ŻE... NIE KAŻDE "E" JEST ZŁE?
Większość stosowanych w naszej produkcji substancji dodatkowych („E") jest pochodzenia naturalnego i nie są one szkodliwe dla zdrowia!
Poczytaj o naszych "E"
-
E451, E451 (Trifosforany) łącza tkanki i białka mięśnia. Bez nich szynki gotowane czy polędwice parzone rozpadałyby się. Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
-
E250 (Peklosól) nadaje wędlinom lekko słony smak oraz aromatyczny zapach. Bez procesu peklowania, wędzonki byłyby w środku szare, a nie różowe. Bez peklosoli może wytworzyć się niezwykle niebezpieczny jad kiełbasiany, dlatego jest niezbędna!
-
E331 (Cytrynian sodu) reguluje kwasowość mięsa, chroni przed utlenieniem lub jełczeniem produktu. Znajdziesz go na co dzień również w owocach kiwi i truskawkach. Cytrynian sodu w żywności jest zupełnie bezpieczny w spożyciu i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
-
E261 (Octan potasu) działa jako środek konserwujący oraz regulator kwasowości, który zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii. Octan potasu naturalnie występuje również w organizmie człowieka i jego spożycie nie powoduje żadnych działań niepożądanych.
-
E315, 316 (Przeciwutleniacze) to nic innego jak witamina C, która znajduje się w warzywach, owocach i roślinach. Hamuje proces utleniania się produktu. Wspiera odporność człowieka i zapobiega niektórym chorobom.
-
E407 (Substancja Żelująca, Karagen) to naturalny zagęszczacz i stabilizator wytwarzany z wodorostów. Karagen nie powoduje żadnych skutków ubocznych
-
E575 (Glukonolakton) to naturalnego pochodzenia regulator kwasowości. Występuje w organizmie człowieka lub w miodzie i ryżu. Nie powoduje żadnych działań niepożądanych.
Masarnia Brusy
Gierszewscy
ul. Młyńska 21, 89-632 Brusy, Poland
© 2025 Masarnia Brusy Gierszewscy | Polityka Prywatności