top of page
szynka z jalowcem6.jpg

Nasze wyroby wędliniarskie

Zdecydowana większosć naszych produktów nie zawiera glutenu

Zwróć uwagę na oznaczenia w opisach

SUROWE WYROBY MIĘSNE

KIEŁBASY

MIĘSA MIELONE GARMAŻERYJNE

PRODUKTY PRZETWORZONE
NIE PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ

KIEŁBASY

WĘDZONKI

WYROBY DŁUGODOJRZEWAJĄCE

PRODUKTY PRZETWORZONE
PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ

WĘDZONKI

KIEŁBASY PARZONO-WĘDZONE

KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE

KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE RODEM Z PRL-u

KIEŁBASY WĘDZONO-PARZONE / NIEMIECKIE KLASYKI NA GRILLA I PATELNIĘ

KIEŁBASY PARZONE

WYROBY PODROBOWE

WYROBY BLOKOWE

STUDZIENINY

PASZTETY / PRODUKCJA NIECYKLICZNA

PRODUKCJA OKAZJONALNA

CZY WIESZ ŻE... NIE KAŻDE "E" JEST ZŁE?

Większość stosowanych w naszej produkcji substancji dodatkowych („E") jest pochodzenia naturalnego i nie są one szkodliwe dla zdrowia!

​Poczytaj o naszych "E"

  • E451, E451 (Trifosforany) łącza tkanki i białka mięśnia. Bez nich szynki gotowane czy polędwice parzone rozpadałyby się. Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.

  • E250 (Peklosól) nadaje wędlinom lekko słony smak oraz aromatyczny zapach. Bez procesu peklowania, wędzonki byłyby w środku szare, a nie różowe. Bez peklosoli może wytworzyć się niezwykle niebezpieczny jad kiełbasiany, dlatego jest niezbędna!

  • E331 (Cytrynian sodu) reguluje kwasowość mięsa, chroni przed utlenieniem lub jełczeniem produktu. Znajdziesz go na co dzień również w owocach kiwi i truskawkach. Cytrynian sodu w żywności jest zupełnie bezpieczny w spożyciu i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

  • ​​E261 (Octan potasu) działa jako środek konserwujący oraz regulator kwasowości, który zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii. Octan potasu naturalnie występuje również w organizmie człowieka i jego spożycie nie powoduje żadnych działań niepożądanych.

  • E315, 316 (Przeciwutleniacze) to nic innego jak witamina C, która znajduje się w warzywach, owocach i roślinach. Hamuje proces utleniania się produktu. Wspiera odporność człowieka i zapobiega niektórym chorobom.

  • E407 (Substancja Żelująca, Karagen) to naturalny zagęszczacz i stabilizator wytwarzany z wodorostów. Karagen nie powoduje żadnych skutków ubocznych

  • E575 (Glukonolakton) to naturalnego pochodzenia regulator kwasowości. Występuje w organizmie człowieka lub w miodzie i ryżu. Nie powoduje żadnych działań niepożądanych.

Masarnia Brusy
Gierszewscy

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

© 2025 Masarnia Brusy Gierszewscy | Polityka Prywatności

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page